Ken jij het fenomeen dat je in iets heel goed bent maar dat je weet dat het eigenlijk niet goed voor je is? Ik ben geen helderziende maar ik weet gewoon dat er heel wat van jullie nu bevestigend jaknikken. Omdat ik er ook zo eentje ben.
En voor mij is dat: M U L T I T A S K E N
Eerlijk, niet overdreven – ik ben een genie in M U L T I T A S K E N. Ik ben er zooo goed in dat ik enkele jaren geleden in een burn-out sukkelde. Ik wil nu niet kort door de bocht mijn burn-out enkel en alleen aan M U L T I T A S K E N wijten maar hij was zeker één van de aanwezigen op’t feestje.
Wij vrouwen zijn pro’s in M U L T I T A S K E N. We zijn er ooit mee begonnen en we maken onszelf wijs dat alles dan lekker vlot gaat en dat we zo veel meer gedaan krijgen. We willen zoveel mogelijk ballen in de lucht houden, en dan kunnen we natuurlijk niet anders dan zoveel mogelijk taken te combineren, toch? Neen, niet helemaal. Volgens Universiteitshoogleraar psychologie Paul A. Kirschner van de Open Universiteit in Heerlen kan niemand multitasken. Hij noemt multitasken een ‘cognitieve onmogelijkheid’: ons brein kan simpelweg niet meer dan één informatieverwerkend proces tegelijk aan. Ik leg het even uit.
“Het ging vooruit, ging vooruit.”
Op de beats van Raymond van het Groenewoud bestellen we online onze boodschappen, ondertussen koken we erop los én maken we samen met de kids huiswerk. Tijdens het werken hangen we aan de lijn met een klant én ‘checken’ we ondertussen snel even enkele mailtjes… Check – check – check! Herkenbaar? En zo hangen onze dagen aan elkaar. Maar het is niet omdat we in iets goed zijn, dat het ook goed voor ons is. En niet alle taken die we combineren zijn uiteindelijk goed gedaan en al zeker niet sneller.
Zin in een testje? Ik doe ze ook af en toe met mijn coachees:
schrijf de zin in de afbeelding naast deze tekst twee keer neer én nummer de letters. Maar opgelet: we gaan dit op twee verschillende manieren doen. Neem ook je timer (op je gsm ofzo) bij de hand.
Manier 1: schrijf elke letter van de zin neer en schrijf nadien onmiddellijk het cijfer eronder. Dus de eerste letter ‘M’ en daaronder 1, dan tweede letter ‘U’ en daaronder 2,… en zo tot je de volledige zin neergepend hebt, in een vlotte candans: letter – numer – letter – nummer en …START! Hoe lang deed je erover? Schrijf het op.
Manier 2: schrijf nu EERST de zin volledig over en dan pas nummer je opnieuw elke letter. Dus eerst schrijven en dan nummeren. START! Hoe lang deed je hier over?
Welke manier ging jou het beste af? Waar voelde je meer of minder spanning?
Of jij bent gewoon een expert in M U L T I T A S K E N of – zoals de meerderheid van de mensen die deze test doen – zal je merken dat de tweede manier sneller en gemakkelijker gaat, wanneer je ‘taak’ per ‘taak’ aanpakt. Je zal ook veel minder druk en spanning ervaren omdat je stapsgewijs werkt.
Ik ontdekte dus dat M U L T I T A S K E N niet altijd goed voor mezelf is, me eigenlijk niet sneller vooruit helpt en vooral voor heel wat stress zorgt. Ik had het er even geleden nog over met een vriendin en we kwamen tot de conclusie dat je soms niet anders kan dan doorheen de dag schakelen naar verschillende taken, task switchen, maar dat het dan wel heel belangrijk is om een overzicht te bewaren én vooral je aandacht bij de taak te houden die NU onze prioritaire aandacht vraagt. De overige aandachtvragende taken ‘parkeren’ we voor even.
Op deze manier kan je gezond M U L T I T A S K E N: door enerzijds taak per taak af te werken, je taken op te delen in aandachttaken en routinetaken en anderzijds kleine (routine)taken die we automatisch doen met elkaar te combineren.
Taakjes, moet’jes,… – hoe je het ook wil noemen- die niet onze directe en volle aandacht nodig hebben, combineren maar dan ook maximum twee.
Zo lukt het ons wel om tijdens een etentje in gesprek te zijn met een vriendin, maar kunnen we minder gemakkelijk What’s App’en én een gesprek voeren met diezelfde vriendin. Eten is een automatisch proces, een routine, én dat kan je combineren. Berichtjes versturen én in gesprek gaan zijn dat niet. Kies zorgvuldig wat je combineert.
Dus de volgende keer dat je opnieuw aan het M U L T I T A S K E N bent, stop eens even en vraag jezelf af of het wel degelijk sneller ‘vooruit’ gaat.
Succes! Evelyne